čtvrtek 26. září 2013

AGAR - AGAR

.. Neboli rostlinná želatina.

Je vyráběna z červené řasy gelidium. Tato řasa obsahuje komplexní polysacharidy, které se podobají celulóze. Ve své přírodní formě mají řasy velmi výraznou chuť. Proto je proces jejich zpracování velmi náročný.

Moderní komerční metoda používá kyselinu sírovou a anorganických bělících rozpouštědel, aby došlo k neutralizaci chuti a barvy. Tento práškový agar-agar je levný, ale už samo zpracování vypovídá o nižší kvalitě!

Tradiční metoda zpracování je zdlouhavější, ale respektuje přírodní zákonitosti. Řasy jsou sbírány a sušeny, v období zimy jsou pak dopraveny do hor. Dále se vaří s octem, aby hrubá vlákna změkla a vznikla hustá kaše. Poté se směs krájí na čtverhranné tyčinky, ty se pokládají na bambusové tyče a suší se na vyschlých rýžových polích. Vlhkost z agaru vystupuje na povrch a v noci zamrzá, ráno na sluníčku se opět rozehřeje. Tento proces se opakuje i několik týdnů, až jsou tyčinky úplně vyschlé a křehké. Tyto tyčinky se pak rovnou balí, nebo se strouhají na jemné vločky.

Takto kvalitně vyrobený agar koupíte v prodejnách zdravé výživy - cena okolo 100 Kč za 30 gramů, ovšem vydrží dlouho dobu a v porovnání s želatinou ze zvířat je velmi zdravý i etický).

Agar-agar obsahuje železo, vápník a další stopové prvky, ale v menším množství než ostatní řasy. Je velice lehce stravitelný, má mírně projímavé účinky.



- Je vynikající při snižování hladiny cholesterolu v krvi – dlouhodobější používání velmi efektivně snižuje cholesterol.

- Čistí zažívací trakt - když prochází zažívacím traktem sbírá staré usazeniny a čistí vnitřnosti.

- Vhodný při hubnutí - Pokrmy s agarem jsou vhodné pro pacienty s nadváhou, protože agar má nulovou energetickou hodnotu.

- Léčí zácpu – povzbuzuje peristaltiku střev, zesílení účinku dosáhneme kombinací se lněným semínkem nebo se zázvorovou šťávou.

- Je vhodný při potížích s klouby.

Agar v organismu působí zásadotvorně, proto je vhodný pro kombinaci s ovocem (pomáhá neutralizovat kyselinotvorné ovoce)

Agar můžeme rozpouštět ve vodě, zeleninových vývarech i ovocných šťávách. S agarem můžeme současně vařit vybranou zeleninu, ovoce a jiné potraviny.

Agar-agar se používá jako čistá želatina do krémů, polev, k přípravě pudinků a polévek. aspiků a na zdobení dortů.


Žádné komentáře:

Okomentovat