pátek 23. srpna 2013

SÓJA - rostlinné maso

Sójové boby - jsou již po tisíce let ceněnou potravinou v zemích Dálného východu. Z vědeckých výzkumů vyplývá, že Japonsku, kde se pravidelně konzumuje sója již celá tisíciletí, se lidé dožívají nejvyššího průměrného lidského věku. Také se v Japonsku vyskytuje až o 30% méně případů rakoviny žaludku.



Důvodem, proč je sója nazývána lékařským zázrakem, je především její schopnosti dodávat kyselinu linolovou, omega-3-nenasycenou mastnou kyselinu a další přírodní látky, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a zajišťují prevenci proti cévním onemocněním..

Sója bývá nazývána rostlinou budoucnosti, „rostlinným masem“ a „královnou luštěnin“. Zaslouží si toto označení pro vysoký obsah kvalitních bílkovin, které jsou stavebním kamenem našeho organismu. Její bílkovina se rovná bílkovině masa, mléka i vajec. Z hlediska bílkovin odpovídá 1 kg sóji asi 2,5 kg telecího masa, 58 vajec nebo 8 litrů kravského mléka. Na rozdíl od masa neobsahuje hnilobné baktérie, cholesterol a další škodlivé látky. - Při nákupu sójových produktů bychom ale měli dávat pozor, aby nebyly vyrobeny z geneticky modifikované sóji!

Sója - je bohatým zdrojem dnes tolik zdůrazňovaných přírodních izoflavonů-látek které přirozeně působí jako prevence některých druhů rakovin – zejména rakoviny prostaty u mužů a rakoviny dělohy a prsu u žen.

Izoflavony pomáhají při léčbě určitých ledvinových onemocnění, snižují riziko osteoporózy a zmírňují nepříjemné stavy žen v menopauze.

Je dokázáno, že sójová vláknina snižuje hladinu cholesterolu v krvi a u diabetiků hladinu glukózy. Také pomáhá pacientům trpících divertikulární nemocí a rakovinou střev. Denní doporučenou dávkou příjmu izoflavonu je 60mg. Tento obsah v potravě zajistíte denním příjmem 100g sójových výrobků. Sójové boby jsou také dobrým zdrojem vápníku, železa, zinku, fosforu, hořčíku, vitamínu B.

JAK UPRAVOVAT SÓJU:
Sóju propláchneme, namočíme na 24 hodin, poté propláchneme a dáme s dostatečným množstvím vody vařit. V tlakovém hrnci vaříme 1,5 hodiny nebo 4 hodiny v obyčejném hrnci. 10 minut před koncem varu osolíme nebo přidáme sójovou omáčku Shoyu. Takto uvařená sója slouží jako základ velmi chutných jídel.

Výrobky ze sóji:

Sója (celé sójové boby)
Sójové boby dozrávají v luscích, do tvrdých, suchých bobů. Většina sójových bobů je žlutá. Nicméně, existují hnědé, zelené a černé druhy. Osm esenciálních aminokyselin, které jsou nutné pro lidskou výživu, bylo nalezeno v sójových bobech. Celé sójové boby (znamenitý zdroj bílkovin a vlákniny) mohou být připravovány podobně jako ostatní druhy luštěnin a mohou být používány v omáčkách, při dušení zeleniny a v polévkách. Pro rychlé občerstvení můžeme sóju namočit a opražit, chutná jako ořechy. Sójové boby lze koupit v jakémkoliv obchodu se zdravými potravinami.

Tempeh
Tempeh je v Japonsku, Číně a Indonésii tradičně užívaný fermentovaný sójový výrobek, který se používá jako plnohodnotná náhrada masa. Připravuje se z u vařených, rozmačkaných a do bloků slisovaných sójových bobů s přídavekm bakteriální kultury Bakteri rhyzopus oryzae. Výsledkem fermentace je sójový sýr se šedomodrou ušlechtilou plísní. Je ceněn pro vysoký obsah lehce stravitelných bílkovin, vápníku, fosforu, železa a vitamínu B12, jenž vzniká díky činnosti bakterií. Je velmi lehce stravitelný a vhodný pro děti a sportovce, i pro pacienty s trávícími problémy, pro rekonvalescenty. Je ideální náhradou masa, vajec a sýrů. Neobsahuje žádný cholesterol a je nízkotučný. Pro svůj obsah 157 kalorií ve 100 gramech může být zařazen do všech redukčních diet. V ČR jej vyrábí firma SUNFOOD, je k dostání jako klasický neupravovaný, či smažený a uzený. Chuťově je výborný a jistě se stane oblíbeným pokrmem.


Tofu a výrobky z tofu
Tofu je znám jako sójový tvaroh. Je to měkký sýr - pokrm připravený srážením čerstvého sójového mléka koagulátorem. Tofu je jemný výrobek a dovede absorbovat jakoukoliv chuť a vůni, které převezme z přidaných ingrediencí. Tofu je bohatý na kvalitní proteiny, vitamíny řady B a obsahuje nízké procento sodíku. V prodejnách se zdravou výživou můžeme nalézt několik druhů (přírodní, uzené, marinované, bylinkové, zeleninové, česnekové, s mořskou řasou, kořeněné, lahůdkové). Rozmanitost můžeme nalézt rovněž ve tvaru, struktuře a tuhosti tofu. Tuhé tofu se používá do polévek, na smažení a grilování. Obsahuje více bílkovin, tuku a vápníku než ostatní formy tofu. Měkké tofu je dobré pro přípravu pokrmů, při kterých je vyžadováno tofu na míchání. Jemné tofu je krémový výrobek na výrobu omáček, majonéz, atd.


Sójové omáčky (tamari, shoyu, teriyaki)
Sójová omáčka je tmavě hnědá tekutina vyrobena ze sójových bobů, které podlehly fermentačnímu procesu. Má slanou chuť, ale nižší množství sodíku než tomu je u kuchyňské soli. Specifickým typem sójové omáčky je Tamari, Shoyu a Teriyaki. Shoyu je vyrobena ze sójových bobů a pšenice, zatímco Tamari je vyrobena je ze sóji a vzniká při výrobě Misa. Používá se k dosolování a dochucování pokrmů.

Miso
Miso je výživné, slané koření plné enzymů, charakteristické pro základ japonské kuchyně. Japonci z něho připravují miso polévky a používají ho k ochucení stravy. Miso je hladká pasta, vyrobena ze sójových bobů, obilovin (např. rýže), soli a kultury, která dozrává ve velmi starých cedrových kádích. Výroba trvá obvykle od jednoho do tří let. Miso by mělo být uchováváno v lednici. Využívá se k ochucení polévek, omáček, dresingů, marinád atd. mělo by se jen velmi krátce tepelně upravit. (nejdéle 4 minuty)


Natto
Natto jsou fermentované, uvařené sójové boby. Díky fermentačnímu procesu rozkládá sójové složité bílkoviny a tudíž je natto mnohem snadněji stravitelné než samotné sójové boby. Jeho povrch je slizký a viskózní se sýrovitou strukturou. V asijských zemích natto slouží jako tradiční kondiment na rýži, přidává se do miso polévek a používá se zeleninovými pokrmy. Natto nalezneme v asijských obchodech a obchodech se zdravou výživou.

Okara
Okara je drť vlákniny vznikající při výrobě sójového mléka. Obsahuje méně proteinů než samotné sójové boby, ale tyto proteiny jsou vysoce kvalitní. Okara se může péci (chutná podobně jako kokosové ořechy) a může být přidávána jako vláknina do koláčů a čajového pečiva. Může se rovněž používat do párků a klobás. Můžeme si ji zakoupit v obchodech se zdravou výživou.

Sójové mléko
Je nápoj připravovaný ze sójových bobů. Obsahuje snadno stravitelné bílkoviny, minerální látky a vitamíny A, B, D a vitamín E. Na rozdíl od kravského mléka neobsahuje cholesterol a i složení tuků je zejména z hlediska srdečně-cévních onemocnění podstatně prospěšnější. Je vhodnou náhradou pro všechny, co trpí alergií na kravské mléko a pro vegetariány. V ČR je k dostání sušené, či zdravější a kvalitnější krabicové tekuté mléko. Sušené je vyráběno ze sójového a kukuřičného oleje a přídavku umělých vitamínů a minerálů, proto se doporučuje více než sušené nakupovat klasické krabicové.

Zdroj

Žádné komentáře:

Okomentovat