sobota 24. srpna 2013

PALM OIL

Proč nepoužívat palmový olej ?
Tak třeba proto !!
Tenhle orangutan uhořel při vymycování pralesa kvůli vzniku plantáží na získávání palmového oleje.

Rostlinné oleje prospívají zdraví více, než přemíra živočišných tuků. Ale existují i výjimky. Palmový olej obsahuje spíše nasycené mastné kyseliny, než žádoucí nenasycené. A existuje ještě jeden důvod, proč se výrobkům jež palmový olej obsahují vyhnout. Plantážím palmy olejné, z níž se olej získává, padají za oběť poslední tropické pralesy především v Asi a Indonésii.

Palmový olej neobsahuje blahodárné nenasycené mastné kyseliny, ale pouze nasycené mastné kyseliny, které přispívají ke vzniku civilizačních chorob.

Indonéské pralesy jsou nejen plícemi planety, ale i místem, kde přežívají poslední orangutani a další vzácná zvířata.Orangutani nám tak podobní, že je domorodci přiléhavě nazývají lidé z lesa. Monokulturní plantáže palmy olejné jsou však pro zvířata nehostinnou pustinou. A když se v nouzi snaží uživit zde, protože jejich původní domov zmizel, jsou orangutani nemilosrdně pronásledováni a zabíjeni. Plantáže palmy olejné také produkují jen nepatrný zlomek kyslíku, který by vydechoval pralesní ekosystém, kdyby rostl na jejich místě, o druhové pestrosti a pokladech (například léčivých rostlinách) které pralesy ještě skrývají, nemluvě.

Velké společnosti proměňující pralesy na plantáže navíc ohrožují i původní obyvatele, často jim nelegálně zabírají půdu a jsou již mnoho let obviňovány z porušování lidských práv. Ke všemu se přidává ještě živelný způsob obhospodařování plantáží, který vede k obrovskému zamoření řek hnojivy a pesticidy, na než již začínají doplácet zvířata i lidé.

Prospěch z palmového oleje mají tedy bohužel pouze velké obchodní společnosti, zatímco příroda, zvířata i původní obyvatelé na pěstování palem olejných tvrdě doplácejí. Olej samotný pak není nijak přínosný ani pro koncové spotřebitele, navzdory obchodní propagandě.

Patrně ještě větší hrozba, nežli palmový olej v potravinách, je jeho využití co by takzvaného biopaliva. Jedná se o vskutku pozoruhodný paradox: palivo, které má snížit emise skleníkových plynů, má zároveň vinu na ubývání nejcennějších dýchacích orgánů planety.

Informace jsem čerpala z této stránky

Přikládám odkaz na video

Další informace se dočtete například tady




Žádné komentáře:

Okomentovat