úterý 21. května 2013

MÍCHANÉ TOFU (a la vajíčka)


Ingredience receptu: 
Pro 1 - 2 osoby: 1 cibule, 2-3 lžíce řepkového oleje, 200g tofu natural, 1/2 lžičky kurkumy, 1 lžička římského kmínu (příp. obyčejný), 1 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce sypkého lahůdkového droždí, 1 lžička citronové šťávy (není nutná), špetka pepře, 2-4 špetky soli (ideálně tzv. černé), 1 - 2 hrsti bylinek (petržel nebo pažitka).
Postup: 
Na pánvi rozehřejeme řepkový olej* a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Tofu v misce nebo na prkénku rozmačkáme vidličkou a přihodíme k cibuli. Poté přidáme kurkumu, římský kmín a pečlivě promícháváme. Přidáme trochu citronové šťávy, sojovou omáčku,  dvě polévkové lžíce lahůdkového droždí (to je důležité pro výsledný chuťový efekt), případně trochu citronové šťávy a podle chuti i pepř a sůl. Nakonec odstavíme z ohně, vsypeme bylinky a podáváme s opečeným chlebem. Merci ještě doporučuje používat černou sůl.
*Poznámka: Z hlediska doporučené výživy pro vegetariány a vegany je lepší na smažení používat řepkový místo slunečnicového oleje. Je tomu tak kvůli vhodnějšímu poměru omega6 vůči omega3 masným kyselinám (slunečnicový olej obsahuje poměr 20:1 zatímco řepkový 2:1)

Žádné komentáře:

Okomentovat